A “Papas Arrugadas con Mojo Verde” egy hagyományos spanyol étel, amelyet gyakran szolgálnak fel tapas előételként, de akár köretként is tökéletes lehet grillezett hal vagy egy finom spanyol saláta mellé. Ez az étel a Kanári-szigetekről származik, ahol “Papas Arrugadas con Mojo Verde” néven ismert. Létezik egy másik változata is, a “Papas Arrugadas con Mojo Picon”, amely ugyanazokat a ráncos krumplikat tartalmazza, de egy fokhagymás paprikás szósszal szolgálják fel a zöld szósz helyett.
Az egyik legismertebb Kanári-szigeteki helyi specialitás a Papas Arrugadas (ráncos krumpli) Mojo Verde (zöld mártással). Ez egy egyszerű, de nagyon ízletes étel. Íme a recept négy személyre:
Papas Arrugadas con Mojo Verde hozzávalók
- 1 kg apró, héjában főtt krumpli (lehetőleg Kanári-szigeteki krumpli, de ha nem érhető el, akkor újkrumpli is megfelel)
- Nagy csipetnyi tengeri só
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss koriander
- 1 zöld chili paprika
- 1 teáskanál köménymag
- 1-2 evőkanál fehérborecet
- 100 ml extra szűz olívaolaj
- Só ízlés szerint
Papas Arrugadas con Mojo Verde elkészítése
- A krumplit alaposan megmossuk és egy nagy fazékba helyezzük. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, és hozzáadunk egy nagy csipetnyi tengeri sót.
- Fedő alatt, közepes lángon főzzük a krumplit, amíg megpuhul, de még nem esik szét (kb. 20-25 perc).
- Amíg a krumpli fő, elkészítjük a Mojo Verde mártást. A fokhagymát, koriandert, chili paprikát és köménymagot egy mozsárban összetörjük, majd hozzáadjuk az ecetet és az olívaolajat, és krémes állagúra keverjük. Sózzuk ízlés szerint.
- Amikor a krumpli megfőtt, leöntjük róla a vizet, és visszatesszük a fazékba. Kis lángon, fedő nélkül hagyjuk, hogy a krumpli kiszáradjon és ráncosodjon (kb. 5 perc).
- Tálaláskor a krumplit a Mojo Verde mártással kínáljuk.
- Remélem, hogy élvezni fogják ezt a hagyományos Kanári-szigeteki ételt! Ha bármilyen kérdésed van az elkészítéssel kapcsolatban, vagy további segítségre van szükséged, nyugodtan fordulj hozzám. Jó étvágyat!